Kävin viime viikolla Unioninkadulla sijaitsevassa Ravintola Tocassa. Illallinen oli täydellinen puhtaine makuineen ja kauniine esillepanoineen. Annokset ovat innovatiivisia ja raaka-aineet ovat pääosassa. Palvelu on rentoa ja lämminhenkistä ja viinit erinomaisia. Tämä oli kolmas kertani Tocassa ja jokainen käynti on ollut viiden tähden arvoinen.
Nyt-liitteessä Toca sai vuonna 2013 viisi tähteä (toinen ravintola koko historian aikana). Ja kyllä Toca edelleen nuo viisi tähteään ansaitsee! En muuttaisi mitään illallisestani. Se oli rehellisesti sanottuna täydellinen. Ja vaikka ruoka on korkeatasoista on tunnelma rento ja turha ”pönöttäminen” jäänyt pois.

Keittiön tervehdys oli perunakroketti ja sitruunamajoneesi. Aperitiivina Piccinin hedelmäinen Prosecco.

Ensimmäinen alkuruoka oli samettinen punajuurikeitto vuohenjuustolla. Kasvikset olivat raikkaita ja kokonaisuus balanssissa. Vuohenjuusto oli lautasen reunassa ja keitto kaadettiin pöydässä. Jo ensimmäinen annos teki vaikutuksen koko pöytäseurueeseen.

Toisella pääruoalla nautimme espanjalaista Heus Blancia. Tuoksu on intensiivinen ja raikkaan hedelmäinen ja maku yllättävän voimakas, kuiva ja rapean sitruksinen.
Alkuruoat olivat liian hyviä ollakseen totta. Annokset myös todella kauniita ja maut aitoja. Kaikki oli vakuuttuneita ravintolan tasosta ja odotimme innokkaina pääruokaa.

Pääruokana oli suussa sulavaa possua ja maailman parasta sokerisuolattua ribsiä. Lasissa Murviedron Vox Populi, joka on Bobal-rypäleistä tehty runsas rakenteinen ja pehmeä tanniininen viini.
Annos ei valitettavasti kuvassani pääse oikeuksiinsa. Paras pääruoka, jonka olen syönyt. Keittiön puolelta saimme vielä kokin kertomaan miten tälläisiä ribsejä saa tehtyä. Kuuntelimme lumoutuneena.
Pohdimme pöytäseurueessa miten pääruoat ovat usein pettymys ravintoloissa ja keskustelimme aiheesta myös omistajan, Elina Valorannan, kanssa. Hän oli sitä mieltä, että pääruoat rajoittavat enemmän innovatiivisuutta kuin alkuruoat. Tocassa ei onneksi tarvitse pettyä tässäkään kohdassa. Pääruoka oli taivaallisen hyvää!
Välisorbet oli Gin & Tonic. Tästä eteenpäin en muussa muodossa enää GT:tä halua. Raikas, innovatiivinen toteutus ja toimi juuri niinkuin pitikin.
Jälkiruoan itsetehty minttujäätelö ja suklaamousse täydensivät toisiaan ja lopputulos oli raikas, tasapainoinen ja viimeisteli illallisen.
Seuraavaksi kun suunnittelet ravintolassa käyntiä niin varaa pöytä Tocasta. Kolme ruokalajia 45 € (viinipaketti 27 €) ja viisi ruokalajia 65 € (viinipaketti 37 €). Lainatakseni ystävääni, joka oli ensimmäistä kertaa Tocassa: ”Harmittaa ja vähän hävettää, etten ole aiemmin käynyt!”.
Suosittelen!