Elämää
Jätä kommentti

How To: Viinitasting

tasting

Oletko koskaan ajatellut, että olisipa kivaa pitää viinitasting kavereiden kanssa, mutta ehkä miettinyt, että en osaa tai onpa hankalaa?

Sitä se ei ole, ainakaan näiden helppojen neuvojen jälkeen!

1. Suunnittele teema (rypäle, maa, tuottaja tai muu vastaava)

Viinitastingin teema voi olla esimerkiksi jonkun yksittäisen maan viinit tai hintaluokka, rypälelajike tai vaikkapa etikettityyli.

2. Käy Alkossa ostamassa viinit tai sovi kutsuttujen kanssa, että kuka tuo mitäkin.

Osallistujien määrästä ja budjetista riippuen tastingissä olisi hyvä olla 4-6 eri viiniä. 75cl pullosta riittää noin kymmenelle hengelle.

3. Valmistele kattaus

Jokaiselle juomalle on hyvä olla oma viinilasi ja jokaiselle maistelijalle vesilasi. Laita myös jokaiselle muistiinpanovälineet. Varaa myös sylkykuppi. Tarjolle kannattaa laittaa vaaleaa leipää, jonka avulla neutralisoidaan makuaistit maistamisen välillä. Lisäksi on kiva laittaa tarjolle myös muuta pientä naposteltavaa, kuten juustoja, keksejä kera hillon tai rypäleiden.

4. Peitä halutessasi pullojen etiketit

Halutessasi voit peittää pullojen etiketit niin että maistelijat eivät näe pullon ulkoasua ja nimeä ja näin ollen eivät voi niiden perusteella tehdä omia arvioitaan.

5. Ryhmittele viinit ja aloita tasting

Viinitasting kannattaa aloittaa kevyimmästä voimakkaimpaan. Eli kuplivasta valkoviiniin ja lopuksi tuhtiin punaviiniin. Viiniä kaadetaan yleensä noin 4cl lasi. Halutessaan viinin voi niellä tai sylkeä pois.

 

Tasting pullot

Itse halusin pitää luomuviinitastigin sokkona ja maisteluun valitsin kuusi luomuviiniä: kaksi kuohuvaa, kaksi valkkaria ja kaksi punkkua.

Kuohuviineiksi valikoitui espanjalaiset Jaume Serra Organic Cava sekä Pata Negra Organic Cava. Valkoviineinä oli itävaltalainen Pratsch Grüner Veltliner sekä saksalainen Green Leaf Organic Riesling. Luomupunaviineinä oli italialainen Valdifalco Morellino di Scansano (vuoden luomuviini!) sekä Villa Maria Private Bin Organic Merlot Uudesta Seelannista.

Koska pidimme tastingin sokkona niin ensimmäinen arviointimme oli viinin maa ja rypäle, ihan helppoa se ei ole, joten saimme monet hauskat naurut arvailuissa. Sen jälkeen arvioimme viinin ulkonäköä, tuoksua ja makua. Lopulta jokainen mietti viinin kokonaisuutta ja antoi arvosanan viinistä. Lopuksi laskimme pisteet yhteen ja saimme leikkimielisesti makuvoittajat selville.

 

Täytyy kyllä sanoa, että illanvietto viinitastingin merkeissä oli erityisen hauskaa. Parastahan on, että kukaan ei ole oikeassa tai väärässä vaan jokaisen suu on omanlainen ja toiselle maistuu toinen paremmalta ja toiselle toinen, hinnasta riippumatta!

Syksyn tullen kannattaakin koota ystävät yhteen viinejä maistelemaan!

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s